ORIONTEATERN

Om Orionteatern

Orionteatern startades 1983 med Lars Rudolfsson som konstnärlig ledare.Under de följande 10 åren var han konstnärlig ledare och teatern hade en fast ensemble. När teatergruppen flyttade in på Katarina Bangata 77 hade den stora gamla verkstaden stått oanvänt sedan slutet av 70-talet då Axel G Janssons mekaniska verkstad lagts ned.

Orionteatern första uppsättning var Skrattmänniskan. Den följdes sedan av flera hyllade föreställningar så som Pygmalion, Till Damaskus och Kvinnornas Decamerone alla i regi av Lars Rudolfsson.

När Lars Rudolfsson lämnade teatern 1993 övertog Peter Oskarsson det konstnärliga ledarskapet. 2002 återvände Rudolfsson som konstnärlig ledare tillsammans med koreografen Lena Josefsson. Josefssons efterträdare Stina Oscarsson delade det konstnärliga ledarskapet med Rudolfsson 2004 – 2011. Mellan 2009-2012 ingick Ingela Malmberg i Orionteaterns ledning med titeln Verksamhetschef.

Lars Rudolfssons egna produktioner har varvats med internationella gästspel och samarbeten under åren. Närmast har den prisbelönta Vems Lilla Mössa Flyger och musikalen Hjälp Sökes uppmärksammat teatern. 2011 invigdes ett nytt stall på Orionteatern. Fastighetskontoret har, i nära samarbete Orionteatern, byggt om och anpassat teaterns lokaler. Ett separat rum fungerar som stall och bebos av hästar och andra djur som ibland medverkar i teaterns produktioner.

Orionteatern är en scen för konstnärligt kvalificerade teaterarbeten och experiment som ofta inte ryms på de traditionella teaterscenerna.

2016 avgick Lars Rudolfsson som vd och konstnärligledare för att ersättas av Sally Palmquist Procopé. Som tidigare på Orionteatern varit konstnärlig ledare för Lilla scen, samt med stor framgång satt upp Skattjakten, Orfeus och Loranga.

Lars Rudolfsson kvarstår i en nära relation till teatern i form av bla. regissör och styrelseledamot.  

Verksamheten stöds av Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting.HITTA TILL TEATERN

Orionteatern finns på Katarina Bangata 77.
Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.

KALENDARIUM
Fre 21 apr kl 19 Automata
Fre 21 apr kl 20:30 Automata: Bieffekter
Lör 22 apr kl 15 Automata
+ Se hela kalendariet
HÅLL DIG UPPDATERAD
Följ Orionteatern på Facebook!
NYHETSBREV