ORIONTEATERN

Om lokalens historia

Var ligger Sveriges mest fantastiska teaterlokal? Jo, på Söder i Stockholm, lite avsides nära Vita Bergen och Hammarbyhamnen. Adress: Katarina Bangata 77.

Orionteatern heter den. Här kan allt hända. Orionteaterns spelrum är mörkt, slitet, skrovligt, rostigt, rått, brutalt, enormt och härligt. Och det kan bli vad som helst. En slottsal med blank parkett, en smal gata mitt i storstadens slum, det mest intima lilla badrum, cirkusmanege med hästar och elefanter... Någon teater har det verkligen inte varit här från början. När Orionteatern hittade den gamla verkstaden 1983 hade huset stått oanvänt sedan slutet av 70-talet. Axel G Jansson Smide & Mekanisk Verkstad stod det på husfasaden en gång. Janssons mekaniska, som startat 1908, expanderade under 20-talet. Huset på Katarina Bangata byggdes 1929 just för detta ändamål. På den tiden var där enbart industriområde, på behörigt avstånd från stans centrum. Konstsmide var populärt på 20-talet.

Axel G Jansson mekaniska verkstad smidde grindar och trappräcken. Man gjorde hissar till Stockholms hyreshus. Under 30-talet blev hanteringen alltmer rumskrävande. Byggnadssmide, ankarjärn, t ex, behövdes till alla nya bostäder. Då, före andra världskriget, under kriget och tiden närmast efter också förresten, var arbetsstyrkan 75-100 man.

På 60-talet gick det sämre. 1978 lades verkstaden ner. I den stora hallen, där numera teaterpubliken tas med på hisnande äventyr, mäter golvet 35 x12 m. Utmed de bägge långsidorna av rummet löper två loftgångar. Under dem sträcker sig golvet ytterligare 5 m respektive 10 m åt varje håll. Ett par trappor leder upp till entresolerna. Här finns rymd. Från golv till takstol är det 12 m. Upp till taknocken ytterligare tre. Här finns en knirkig travers från vilken gud fader själv skulle kunna komma ner mitt under en föreställning. I 40 års tid användes den dock för betydligt mer handfast gods. Hallens rymd och yta behövdes för smidet av de många gånger enorma järn-konstruktionerna. Traversen brukades för last- och lossning. Idag kommer den fortfarande ofta till nytta, bland annat i samband med hängning av ljus.

Genom verkstadens entré körde en gång lastbilar rätt in för att lasta järnbalkarna inomhus. Numera har Orionteatern byggt en biljetthall där. Men allt har i grunden behållits som tidigare och fortfarande går det att öppna upp de stora portarna mot världen. Istället för att ta bort rost och färgflagor band man detta till väggar och balkar med trälim och vatten, så att det inte skulle damma. Tidigare hade den stora hallen dagsljus från laterninen längs taknocken. Nu finns där värmeisolering och rummet är teatermörkt. Här råder ljussättarens egna värld. Isoleringen förbättrade dessutom akustiken i den stora hallen. Som genom ett under.

Det gamla verkstadsgolvet har upplevt många förändringar under åren som teaterscen. Här har en stillsam flod runnit genom den uppbrutna asfalten, här har schaktats för jordgolv och över den skrovliga asfalten har ett sviktande dansgolv konstruerats för känsliga dansarfötter.

Orionteatern kan som mest ta emot en publik på nära 400 personer. Men antalet publikplatser varierar från föreställning till föreställning. Stolarnas och gradängernas placering förändras likaså från uppsättning till uppsättning. Verkstaden har åldrats med värdighet. Rummet bär på ett budskap om nästan 50 års svett och möda. Det vill ingen göra våld på. Ständigt återskapas lokalen. Den stöttar spelet, andas, skapar stämning och spelar sin roll.

Text: Lotta JonsonHITTA TILL TEATERN

Orionteatern finns på Katarina Bangata 77.
Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.

KALENDARIUM
Fre 21 apr kl 19 Automata
Fre 21 apr kl 20:30 Automata: Bieffekter
Lör 22 apr kl 15 Automata
+ Se hela kalendariet
HÅLL DIG UPPDATERAD
Följ Orionteatern på Facebook!
NYHETSBREV