ORIONTEATERN

Automata

DELA/TIPSA

FÖRESTÄLLNINGSDATA

Premiär
2017

MEDVERKANDE

Regi Erik Holmström
Scenografi Maja Kall
Musikkomposition Dror Feiler


Automata

Vore det inte skönt att för en gång slippa människor på teaterscenen?

 

Orionteatern i samarbete med Malmö Dockteater presenterar en teaterföreställning utan skådespelare och klassisk handling. Här innehas huvudrollerna av material, form, ljud och rörelse. I en teaterscenografi reducerad till ren konstruktion utspelas ett drama mellan vajrar, hjul och motorer.

 

Regissören Erik Holmström har inspirerats av den ryska konstnären Kazimir Malevitj och hans ambition att skapa en konst där form, färg och material i sig själv var konstens mening och innehåll. I Automata lägger man till rörelse och ljud. Scenografen Maja Kall har skapat en rörlig scenografi med en inre logik. Tonsättaren Dror Feiler har komponerat musik som både förstärker maskinens oförtröttliga rörelse och skapar poetisk distans.

 

Redan under 1900-talets första årtionde beskrev teaterteoretikern och regissören Gordon Craig sin längtan efter en teater utan skådespelare. Under en dryg timmes tid kommer Automatas publik slippa de mänskliga skådespelarnas slaveri under tyngdlagen, deras oprecisa rörelsemönster, deras krav på uppmärksamhet, kommunikationens begränsningar och den pinsamma strävan att behaga. Istället lämnas publiken ifred med estetiska uttryck reducerade till det yttersta.

 

Skaparna av Automata vill ge publiken tillfälle att fascineras av mekanik, automatik, komposition och rörelse. I Orionteaterns mäktiga scenrum bygger de upp en maskin utan syfte, ett ramverk och scenautomat i stora dimensioner.

 

Vad är det vi ska se? En rörlig installation? Ett ljudverk med scenografi? En rörlig scenografi ackompanjerad av musik? Eller helt enkelt icke-mänsklig teater.

 

I samband med föreställningen presenterar Orionteatern konsert- och samtalsprogrammet

Automata: Bieffekter.

Läs mer om programmet HÄR

Automata: Bieffekter ingår i din entrébiljett till föreställningen.

 

Erik Holmström
Erik Holmström startade 2015 Sveriges första dockteater för vuxna, Malmö Dockteater. Med uppsättningar som Funktionell dumhet skapar Malmö Dockteater ett möte mellan bildkonst och teater. Det är en teater där objekten står i centrum istället för människorna. I Automata drar Erik Holmström denna konstform till sin spets.

Erik Holmström är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare varit en del av den konstnärliga ledningen på Turteatern i Stockholm. Där har han bland annat stått för regin till uppmärksammade föreställningen SCUM-manifestet. Under våren 2016 regisserar Erik även på Malmö Stadsteater.

 


Maja Kall 

Scenografen Maja Kall är utbildad vid Den Danske Scenekunstskole (The Danish National School of Performing Arts) 2014. Hon har tidigare gjort scenografier för uppsättningar på bland annat UngaTur i Stockholm, Teaterhögskolan i Malmö och Warehouse 9 i Köpenhamn. Maja har tidigare samarbetat med Erik Holmström i de kritikerrosade föreställningarna  "Mamman" på Teater Tribunalen och "Funktionell dumhet" på Malmö Dockteater.

 

 

Dror Feiler 

Dror Feiler räknas till en av Sveriges främsta kompositörer och improvisationsmusiker. Hans verk har uppförts på musikfestivaler och av orkestrar världen över, bland annat Stockholm New Music Festival, Donaueschinger Musiktage, Huddersfiled Contemporary Music Festival och Wien Modern.

Sedan mitten av 70-talet har Dror Feiler uppträtt tillsammans med improvisationsgruppen Lokomotiv Konkret och som saxofonist i andra, nationella som internationella, sammanhang. Dror har tidigare samarbetat med Erik Holmström i ”Mamman” på Teater Tribunalen. 

AKTUELLA SPELDATUM
Fre 21 apr 19:00
Lör 22 apr 15:00
Lör 22 apr 19:00
Sön 23 apr 16:00
Fre 28 apr 19:00
Lör 29 apr 15:00
Lör 29 apr 19:00
Fre 5 maj 19:00
Lör 6 maj 15:00
Lör 6 maj 19:00
Sön 7 maj 16:00
Fre 12 maj 19:00
Lör 13 maj 15:00
Lör 13 maj 19:00
Sön 14 maj 16:00
Fre 19 maj 19:00
Lör 20 maj 15:00
Lör 20 maj 19:00
Sön 21 maj 16:00

HITTA TILL TEATERN

Orionteatern finns på Katarina Bangata 77.
Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.

KALENDARIUM
Fre 21 apr kl 19 Automata
Fre 21 apr kl 20:30 Automata: Bieffekter
Lör 22 apr kl 15 Automata
+ Se hela kalendariet
HÅLL DIG UPPDATERAD
Följ Orionteatern på Facebook!
NYHETSBREV