ORIONTEATERN

Från utanförskap till entreprenör på 80 min.

DELA/TIPSA

FÖRESTÄLLNINGSDATA

Premiär
2010

MEDVERKANDE

Manus och regi Stina Oscarson, fritt efter serieboken En hjälpande hand av Fredrik Quistbergh, Fabian Göranson och Lars Krantz.

Dramaturg Joel Nordström
Medverkande Robert Fux och Ellen Norlund
Kostym Bente Rolandsdotter


Från utanförskap till entreprenör på 80 min.

En fiktiv föreläsning för högstadiet och gymnasiet.
En timme som garanterat skapar debatt!

Detta är en pjäs i skepnaden av ett föredrag som väcker publiken till tankar.
Alla får anledning att rannsaka sina egna värderingar och att ta ställning i elementära filosofiska frågor. Huvudpersonen, föredragshållaren
Patrik Johansson, har gjort karriär inom näringslivet och på köpet radikalt lyckats förbättra sin livssituation.
Ett inspirerande levnadsöde, men med en besk bismak då han är verksam inom vapenindustrin.
Ellinor Andreasson, den andra rollkaraktären som faktiskt sitter med bland åhörarna, är en ung kvinna som just nu står dömd för att ha brutit sig in på Bofors område och förstört vapen.

En häftig debatt uppstår dem emellan - en debatt som med skådespelarnas hjälp snart kommer att omfatta alla i lokalen.

Föreställningen är en vindlande färd mellan fakta och fiktion. En berättelse om civil olydnad, moral och vilka val som rättfärdigar andra.


Föreställningen presenteras i samarbete med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Med bidrag från Allmänna arvsfonden och Folke Bernadotteakademin.Manus och regi: Stina Oscarson, fritt efter serieboken En hjälpande hand av Fredrik Quistbergh, Fabian Göranson och Lars Krantz.

Pris (avser våren 2011): 1 föreställning 4 600 kr. 2 föreställningar samma dag 7 000 kr
Utanför Stockholm tillkommer kostnad för resor, traktamente och boende.

Maxantal elever: 100
Spelplats: I klassrum, aula eller samlingssalar. Mörkläggning behövs ej.
Bokning: Tel 08-640 06 48 eller sanna@orionteatern.se
(Bokningar av föreställningen går inte att göra genom Orionteaterns ordinarie biljettkassa eller ticnet)

Spelperiod: 15 september till 15 november 2010 samt 
                      15 februari till 30 april 2011


_____________________________________________________________________________________________________________
Ellen Norlund
skådespelare
Utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg 2005-2009. Hon sågs senast i Moment teaters uppsättning av "De dömdas ö" våren 2010 och har även medverkat i uppsättningar på Uppsala Stadsteater och på Unga Tur i Stockholm.

Robert Fux
skådespelare
Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan 2006 knuten till Orionteatern och har synts i flertalet uppsättningar bl.a enmansföreställningen "Hammarskjölds sista resa eller Jag hatar demokrati" men har även arbetat med Riksteatern, Sveriges Radio, Darling Desperados m.fl. Värd för prisbelönta nattvarietén "Salong Giraff". Kan under senhösten 2010 även ses i "Burn-Inn" på Åbo Stadsteater och i föreställningen "Tombola Tragique" med premiär i december på Orionteatern.
_____________________________________________________________________________________________________________

Kan man outsourca sin moral?

Hur långt sträcker sig den enskildes ansvar för det gemensamma? Löd frågan. ”702 meter” svarade mannen som jag debatterade med. Förmodligen menat som ett skämt, men inte utan underton. För honom fanns det helt klart en gräns.
I vår föreställning säger huvudkaraktären Patrik: ” Jag har med egen kraft lyft mig ur skiten och om fler skulle göra det skulle det här samhället fungera rätt bra”

Ellinor svarar: ”Det är bara det att det som är det bästa för mig just nu inte är inte alltid det bästa för alla människor på sikt.”
Idag har valfriheten lyfts upp till ett absolut värde som få ifrågasätter. Om människan var rakt igenom altruistisk och förmådde tänka rationellt och långsiktigt i varje ögonblick kanske det skulle fungera, men tyvärr är vi inte enbart ekonomiska varelser formade för att göra perfekta val. Vi är människor med allt vad det innebär. Och jag tänker att det är därför vi har politiken. Men då krävs också att politiken förmår agera långsiktigt med hög moral och även att man förmår kommunicera varför man agerar som man gör.
Det gör man inte alltid. Och vissa stora moraliska frågor är helt höljda i dunkel. Så till exempel frågan om svensk vapenexport. Och när man inte ens vet vad som sker hur långt kan då ansvaret sträcka sig?

Och visst, när det gäller just vapenexportfrågan, kan vi alltid skylla på okunskap, eller hänvisa till att vi följer gällande lag, men, menar jag, vi kan aldrig outsourca vår moral. ”Moral” sa Anna Ek på ett seminarium, ”är att gå ett steg längre än lagen” Men hur många av oss är beredda att göra det? Hur ofta gör vi inte avkall på vår moral för att få vara del av en gemenskap, för att få behålla vårt jobb eller klättra ett steg i karriären?

Det här skulle från början bli pjäs om svensk vapenexport, men har snarare blivit en happening om moral. Manuset är en blandning av fakta och fiktion och bygger dels på boken ”en hjälpande hand” skriven av Fabian Qvistberg och dels på berättelser av fredsaktivisten Martin Smedjeback. Föreställningens form har blivit en fiktiv föreläsning som i första hand spelas för högstadiet och gymnasiet och kan då ingå i kurser som ungt företagande eller karriärkunskap. Det har givit föreställningen en nerv som skapar häfta debatter var den än spelas.
Ni som ser föreställnigen idag är några av de få som gör den med vetskap att det är teater. Men glöm det för ett ögonblick. Ni har av någon anledning hamnat på en föreläsning som heter ”från utanförskap till entreprenör på 80 min” . Kanske för att det är precis den är önskvärd att de flesta ska göra idag.

Stina Oscarson, regissör

HITTA TILL TEATERN

Orionteatern finns på Katarina Bangata 77.
Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.

KALENDARIUM
Fre 21 apr kl 19 Automata
Fre 21 apr kl 20:30 Automata: Bieffekter
Lör 22 apr kl 15 Automata
+ Se hela kalendariet
HÅLL DIG UPPDATERAD
Följ Orionteatern på Facebook!
NYHETSBREV